Stabilizacja – to czas KIEDY organizm utrwala dobre nawyki żywieniowe, których nauczył się w czasie programu.  Picie przed posiłkiem i 20 minut po posiłku, wolne jedzenie i dokładne przeżuwanie, dieta oparta na warzywach (szczególnie zielonych), jogurcie probiotycznym, mięsie, pestkach słonecznika, dyni, siemienia lnianego, owocach sezonowych,itp.

28 dni przygody z programem, to zarazem nasza przemiana , naszego sposobu żywienia, myślenia, ale to również  początek przemian zachodzących w organizmie.

Po ukończeniu Pierwszego Etapu, jesteśmy pełni energii i w dobrym nastroju – osiągnęliśmy porządany efekt. W tym momencie chcemy oznajmić naszemu organizmowi: “Teraz Ty musisz zachować ten pozytywny stan! ” Z tego względu Etap 2 jest ważniejszy niż Etap 1. 70 bilionów komórek w naszym organizmie, dziennie ulega podziałowi ponad milion razy! Bazując na pozytywnych wynikach 1 Etapu, zaczynamy całkiem nowy cykl komórkowy , trwający około 3 miesięcy – 90 dni. W 2 Etapie nadal dostarczamy naszemu organizmowi zdrowe posiłki. Stanowi to podstawę dla wydajnego podziału komórek i ich dalszej aktywacji .

Etap ten jest wyjątkowo prosty: w ciągu dnia możesz jeść 3,4 lub 5 posiłków.

Robimy 4 Zielone Dni , 1 Biały Dzień i np. w weekend 2 Dni Czerwone.

INFOLINIA – 603 767 771 – ZAMÓWIENIA

Ogólna tendencja użytkowników programu wykazuje, że odżywiają się oni głównie w/g pełnych energii Zielonych Dni – ponieważ dobrze to na nich wpływa. Ten kto czuje się naprawdę dobrze, chce zachować ten stan na długo, na zawsze !

  • Podczas 28 dni nauczyłeś/aś się nowych nawyków i możesz teraz łatwo i trwale utrzymać swój wynik.
  • Możesz normalnie uczestniczyć w życiu społecznym (baw się, imprezuj, jedz torty, ciasteczka świąteczne, całe jedzenie), bez powrotu do starych przyzwyczajeń.
  • Możesz wrócić do  jedzenia wcześniej zabronionych produktów spożywczych (na przykład, produkty mleczne, etc.) w codziennej diecie.
  • Masz do dyspozycji dni, które kompensują to wszystko ponownie w prosty sposób.

Ogólne informacje o Fazie 2

Aby pożądany rezultat (na przykład zoptymalizowanie metabolizmu, poprawa stanu zdrowia, modelowanie sylwetki, schudnięcie – utrata tkanki tłuszczowej, lub inny …) został osiągnięty, zaleca się aby okres stabilizacji trwał co najmniej trzy miesiące . Faza 2 jest kluczowym składnikiem do utrzymania wyniku z Fazy 1 i podstawą dla dalszego utrzymania stabilnego metabolizmu. Dla osób wcześniej przewlekle chorych, zalecamy raz w roku przy przewlekłej chorobie, wykonać dodatkowy miesiąc 2 Fazy w celu ustabilizowania funkcjonowania organizmu. Przez ten czas, stosujemy się dokładnie do zaleceń Fazy 2.

Jedzenie w Fazie 2

Produkty mleczne mogą teraz ponownie służyć jako alternatywne źródło białka. Węglowodany, takie jak chleb, ziemniaki,makaron, ryż, itp można spożywać (w zmniejszonych porcjach) i ponownie zaangażować je w diecie. Orzechy bez soli są terazbardzo zdrowe, potrzebne i zalecane, są źródłem kwasów tłuszczowych i potas źródła. Ogólnie jednak, stosunek tych produktówdo stosowanych w Fazie1 nie powinien być zbyt duży. Dalej w diecie powinniśmy się opierać na wprowadzaniu dużej ilościwarzyw i białka. Idealnie było by, gdybyś został/a przy diecie jak najbardziej zbliżonej do zaleceń z fazy 1. Ale celem jest też to , aby zastosować zdobytą wiedzę do praktycznego zbilansowania diety. Dni z silnymi jej zmianami
( czerwone ), mogą być zrównoważone przez dni kompensacyjne ( białe ).

Alkohol:

Organizm jest prawidłowo nawodniony. Minimum 15 do 20 minut po posiłku może być spożywany. Ale ilość pitnej wody niegazowanej w ciągu dnia musi pozostać taka sama. Wpływ kawy / herbaty nie ulegnie zmianie. Takie spożycie powinniśmy zrównoważyć kolejnym dniem kompensacyjnym.

Przyprawy:

Możemy stosować wszystkie , pamiętać jednak należy, że zawartość soli i cukru powinny pozostawać na możliwie najniższym poziomie. (Maks. 3 do 6 gramów soli dziennie). Ponadto powinno się stosować naturalną sól z zawartością wielu minerałów i nie stosować do smarowania, produktów z rafinowaną solą kuchenną).

Podsumowanie fazy 2

Zasady 1 fazy pozostaną takie jak zalecano:
Naturalna i elastyczna integracja nabytej wiedzy oraz równowaga codziennego planu żywnościowego jest na pierwszym planie.

– Produkty mleczne są dozwolone:

W fazie 1, nastąpiło umocnienie zdrowej flory jelitowej. Faza 1 wzmocniła stopień metabolizmu tak, że stanowić mogą one obecnie dodatkowe źródło dla zachowania równowagi drobnoustrojów, flory bakteryjnej.

– Węglowodany są dozwolone:

Klasyczne dania uboczne można znowu jeść, ale powinny w każdym przypadku pozostać “dodatkiem”, i stanowić jedynie niewielką część posiłku.

– Sól i cukier są ograniczone ale są akceptowane

TŁUSZCZ 2 FAZA PROGRAMU CRDIETA

Tłuszcz jest ważny dla wielu procesów w naszym organizmie. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe (= aminokwasy) są nawet warunkiem wstępnym do rozbicia własnych komórek tłuszczowych w organizmie! Ponadto niedobór może prowadzić na przykład do wysuszenia skóry i zaczerwienienia. Więc nie powinieneś oszczędzać na oleju. Jednak skład różnych olejów jest bardzo różny. Ważny jest stosunek kwasów tłuszczowych omega6 do omega3:

Zalecane oleje (stosunek Omega6 do Omega3)

  • Olej lniany (1: 4)
  • Oliwa z oliwek (11: 1) – generalnie ma dużą zawartość kwasów tłuszczowych i dlatego jest zdrowa!
  • Olej z konopi (3: 1)
  • Olej z orzechów włoskich (4: 1)
  • Olej z kiełków pszenicy (6: 1)
  • Olej sojowy (7: 1)

Polecamy również: do smażenia olej rzepakowy (można go podgrzać do wysokiej temperatury) oraz w razie potrzeby margaryny Omega3.

Złe oleje / tłuszcze (stosunek Omega6 do Omega3):

  • Olej z krokosza barwierskiego (154: 1)
  • Olej słonecznikowy (120: 1)
  • Pestki dyni (106: 1)
  • Olej kukurydziany (55: 1)
  • Margaryna dietetyczna (100: 1)
  • Margaryna warzywna (62: 1)

Proszę zawsze zwracać uwagę na dodatki w olejkach przyprawowych!

Zielone warzywa są zdrowe. Wiadomo to od dawna. Zielone warzywa zawierają chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wpływa na czerwone krwinki. Dlatego warto do każdego posiłku dodawać choćby niewielką ilość rzeżuchy lub szczypiorku, a będziemy jeść smacznie i zdrowo.

Zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych. Najlepiej zjadać je na surowo, bo wtedy nie tracą cennych składników odżywczych. Zielone warzywa zawierają kwas foliowy, który zaliczany jest do witamin z grupy B. Dieta bogata w zielone warzywa zalecana jest szczególnie paniom, które planują w najbliższym czasie zajście w ciążę.

W programie cellreset jemy zielone warzywa nieprzetworzone. Generalnie wszystkie sałatki liściaste takie jak: cykoria, polna, sałata, mniszek lekarski, sałata z kilofów itp. Dodatkowo rukwa wodna, szpinak, burak (bez cukru), salsefia czarna. Warzywa brokuły, kapusta kiszona (bez soli), marchew, kapusta czerwona, kalafior, kapusta szpiczasta, szparagi, brukselka, cukinia, por, pomidory, kalarepa, koper włoski, jarmuż, kapusta pekińska, kapusta włoska, kapusta biała, papryka, seler, fasola (zielone, długie), korzeń pietruszki i wiele więcej

keyboard_arrow_up